Kalorifer tesisatının hangi malzemeye göre yapılacağına karar verirken dikkat etmeniz gereken unsurlar şu şekildedir.
Bize göre tesisat yöntemine karar verirken üç önemli etken var.
1. Binanın yada tesisatı yapılacak dairenin altyapı aşamasında mı? yada kullanılır halde mi?
2. Isıtma işleminin ne kadar süre ile yapılacağı. ısıtılacak mekanın günlük, haftalık, aylık kullanım süreleri.
3. Binanın izolasyon yapısı
BİNA KULLANILIR DURUMDA İSE:
Durum gereği radyatörlü ısıtma sistemi daha uygundur. Boruların açıkta gideceği düşünüldüğünde bakır borulu plastik borulu veya Akıllı borulu tesisatı tercih edebilirsiniz.
Kat kaloriferinde Plastik boru kullanımı :
Plastik boru altyapı malzemesi olarak çok iyi malzemedir. Ancak boruların açıkta döşendiği durumlarda dezavantajları vardır. Zaman içinde gün ışığı plastik borunun polimer yapısını etkiler sertleştirir ve daha kırılgan yapar. Sıcaklıktan dolayı esneme yapar ve eğri görünümler oluşur. estetik yapıyı bozar. Boya tutmaz . Borular daire içinde çok dolaşacağı için çok fazla ek parçaları kullanılacaktır, çokça kullanılan plastik fittings su dolaşım hızını düşürecektir buda ısıtma konforunu düşürür.Plastik boru tesisatı gizli yada beton altında yapılabiliyorsa daha avantajlıdır.
Kat kaloriferinde Akıllı boru kullanımı :
1- Plastik ve bakır tesisatta ortalama 100-120 metrekare arası bir dairede, dairenin konumuna göre 80 ile 100 arası dirsek kullanılmaktadır. Kombiden çıkan sıcak radyatörlere ulaşıncaya kadar uğradığı basınç kaybından dolayı yeterli verimi alamamaktayız. Akıllı boru sisteminde ise yaklaşık olarak 1-5 arası dirsek kullanıldığından dolayı basınç kaybı aza indirildiğinden konforlu bir ısınma sağlayacaktır.
2- Akıllı boru sistemi presleme tekniği kullanılarak yapıldığından diğer sistemlerdeki gibi kaynakdan dolayı oluşacak çap daralmaları ortadan kaldırılarak suyun tesisatta rahatça sirkülasyonu sağlanarak tasarruflu ısınma sağlayacaktır.
3-Akıllı boru sistemi Plastik boru sistemine göre uzama katsayısı 1/8 oranındadır. Alpex akıllı boru 50 mt de 59 mm uzama yaparken plastik boru 450 mm uzama yapmaktadır.
4- Oksijen iletkenliği OLMADIĞINDAN dolayı içerisinde mikroorganizmalar büyümediğinden, tesisat ve radyatörlerde tortu, kireç, paslanma meydana gelmeyecektir.